2.11.2013

Suomalainen croissant

Tässä herkullinen croissant! Yleensä nämä herkut jätetään leipomoiden huoleksi, mutta kokeilin miten nämä sujuvat kotona ja hyviähän näistä tuli. :):)
Päätin kerrankin tehdä kuvallisen ohjeen ja nimenimaan tuosta kaulaamisesta.



Ohje (22 kpl):
2, 5 dl vettä
25 g hiivaa
10 g suolaa
10 g sokeria
50 g voita
25 g kananmunia
200 g vehnäjauhoja

200 g voita kaulaukseen

Valmistusohje:
Mittaa kylmä vesi ja hiiva. Lisää pehmitetty voi ja muut aineet. Sekoita taikinaksi, mutta varo sitkon muodostusta. Eli vaivaa taikinaa vain sen verran, että aineet sekoittivat tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina tarjottimelle ja jääkaappiin hetkeksi lepäämään. Peitä se vaikka leivinliinalla. 
Tällä välin ota kaulaukseen tarkoitettu voi, kaulitse se jauhojen kanssa litteäksi neliöksi leivinpaperin päällä.




Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se voita suuremmaksi neliöksi. Aseta voi taikinan päälle ja
taita kulmat voin päälle kirjekuorimaisesti.




Anna taikinan levätä jääkaapissa n. 10 minuuttia ennen kaulitsemista. Kaulitse taikina pitkäksi n. 1 cm paksuiseksi levyksi.


Taittokaava 1x3, eli taikina taitetaan kolmeen osaan. Muista harjata ennen taittoa jauhot päältä
pois. Tämän jälkeen anna taikinan levätä jääkaapissa 15 minuuttia leivinliinan alla.



Kaulitse taikina n. 1 cm paksuksi levyksi siten, että sileät sivut jäävät pidemmiksi. Taittokaava 1x4, eli levy taitetaan neljään osaa. Kumpikin pää ensin keskelle ja lopuksi taikina keskeltä. Anna 
taikinan levätä jääkaapissa 15 minuuttia ennen seuraavaa kaulitsemista.




Taittokaava 1x3, eli taikina taitetaan samalla tavalla kuin ensinmäisen kerran kolmeen osaan. Muista harjata ennen taittoa jauhot päältä pois. Tämän jälkeen anna taikinan levätä jääkaapissa 30 minuuttia tai seuraavaan päivään leivinliinan alla.

Lopuksi taikina kaulitaan auki, eli aukikaulaus. Kun taikina on levännyt tarpeeksi sen voi kaulita miten itse tahtoo. Kaulitse taikinasta suorakaiteen mallinen levy n. 5 mm vahvuiseksi.
Halkaise taikina pitkittäis suunnassa keskeltä ja leikkaa ne viistosti kolmioiksi. Pyöritä kolmiot sarven mallisiksi ja asettele pellille. Nostata leivinliinan alla n. 30-60 minuuttia.


Paista ilman voitelua 200* asteesaa 16 minuuttia.

Vinkki paistoon! Kun laitat uunin lämpenemään, laita alimmalle ritilälle korkeareunainen uunipelti ilman leivinpaperia. Kun laitat croissantit uuniin normaalille tasolle, heitä tyhjälle uunipellille vettä ja laita uunin luukku kiinni. Tällä tavoin saat hieman höyrytettyä croissantteja ja kuoresta tulee rapsakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti